Het komt steeds meer voor, aanrijdingen met herten, reeën en wilde zwijnen.
De populaties van deze dieren groeien, mede omdat natuurgebieden ontsnipperen en daardoor steeds grotere leefgebieden ontstaan.
Op provinciale wegen die door natuurgebieden lopen, steken de dieren de weg over om naar de andere kant te komen. Met steeds meer verkeer ontstaan gevaren voor dieren maar ook voor automobilisten. In de wintermaanden is op de wegen zout gestrooid tegen gladheid en bevriezing. Het is aantrekkelijk voor dieren om het zout op te likken.
Door overal hekken te zetten versnipperen we de natuurgebieden. Voor dassen en kleinere dieren liggen onder de wegen faunatunnels. Dit is een relatief eenvoudige en niet al te kostbare toepassing. Ecoducten voor groot wild brengen grotere kosten met zich mee en zijn zeker niet overal in te passen.
Hoe kunnen we dan toch zoveel mogelijk aanrijdingen met wilde dieren op de weg voorkomen. Op het spoor heeft Rail Road Systems de laatste jaren op plekken waar veel aanrijdingen gebeuren met groot wild geurbarrières neergezet. ProRail heeft in juli 2018 het geurmiddel TupoleumÒ goedgekeurd om te gebruiken langs het spoor. TupoleumÒ is een biologisch geurmiddel, opgebouwd uit etherische oliën en kruiden. Het verspreidt een geur van brand en de geur van een dier hoger uit de keten, leeuwenpoep. Het geurmiddel verdrijft de dieren van plekken waar ze ongewenst zijn. Wanneer ze in de buurt komen van de geurbarrière worden ze onzeker en willen er niet lang in de buurt zijn.
Uit studies en beproevingen is bekend dat het aantal ongelukken of bijna ongelukken sterk reduceert. Onnodige aanrijdingen met veel schade maar ook dierenleed wordt hier mee voorkomen.
TupoleumÒ werkt niet alleen bij groot wild maar ook bij kleinere dieren zoals konijnen, vossen, marters, mollen, ratten en muizen. Elk dier met een reukvermogen wil niet graag in de buurt zijn van TupoleumÒ. TupoleumÒ is een middel om minder overlast van wilde dieren te hebben op plekken waar ze niet gewenst zijn.
Reactie schrijven